Sabit ve Uçucu Yağ Nedir? Farkları Nelerdir?

Sabit ve Uçucu Yağ Nedir? Farkları Nelerdir?

Cilt bakımında, aromaterapide, masaj deneyimlerinde veya çeşitli tariflerde… Doğal ve değerli yağlar artık hayatımızın her alanında bize eşlik ediyor. Sunduğu faydalarla yaşamı kolaylaştıran ve şifalandıran bu yağlar, her geçen gün farklı kullanım alanlarıyla da şaşırtmaya devam ediyor. Öyle ki yorgun bir şekilde eve geldiğimizde buhurdanlığımızdan çıkan kekik yağıyla rahatlıyor ya da içeceğimize damlattığımız birkaç damla lavanta yağıyla sakinleşiyoruz. Hatta artık ev temizlik deneyimlerimizde nane yağı ve lavanta gibi antiseptik yağlardan faydalanıyor, salatalarımızı çörek otu yağıyla birkaç adım ileri taşıyoruz. Üstelik sabit yağlar ve uçucu yağlar hayatımızın sadece bu kadarında da sınırlı kalmıyor. Peki, onları daha yakından tanımaya ne dersiniz? Sabit yağ ve uçucu yağ nedir? Sabit yağ ile uçucu yağ arasındaki fark nelerdir? İşte aradığınız tüm cevaplar! 

Sabit Yağ Nedir?

Bitkilerin tohum, çekirdek ve meyvelerinden elde edilen yağlara sabit yağ denmektedir. Sabit yağlar taşıyıcı yağ olarak da adlandırılmaktadır. Farklı üretim koşullarına sahip olan bu yağlar, çoğunlukla sıcak ve soğuk sıkım tekniği ile elde edilmektedir. Sabit yağlar, içerik bakımından son derece zengindir. Yüksek oranda antioksidan barındıran bu yağlar, A, D, E ve K vitamini bakımından güçlü bir seçenektir. Bunun yanı sıra bol miktarda organik asit barındıran sabit yağ çeşitleri, her anlamda kıymetli ve besleyici bir formüle sahiptir. Ancak yağların bu özelliklerinden maksimum oranda faydalanmak için sabit yağların soğuk sıkım yöntemiyle üretilmiş olması önem kazanmaktadır. Faydalarının kaybolmasının önüne geçen soğuk sıkım tekniği, kaliteli bir sabit yağa sahip olmanın temel koşullarından biri olmaktadır. 

Sabit Yağlar Nelerdir?

Sabit yağ nedir artık biliyorsunuz. Fakat yine de bu bilgilerle hangi yağın sabit yağ olduğunu anlamak kolay değildir. E haliyle sabit yağlar hangileri diye merak etmeniz normaldir. Geçmişten günümüze kadar insanlığa çeşitli faydalar sunan doğal yağlar, tarih boyunca çeşitlenmiştir. Bugünlerde ise onlarca farklı alanda aktif olarak kullanmaya devam ettiğimiz birçok sabit yağ bulunmaktadır. Sunduğu özellikler ve geniş kullanım alanıyla dikkat çeken yağları sizin için bir araya getirdik. Hemen aşağıdan sabit yağlar listesi nelerden oluşuyor keşfedin! 

  • Zeytinyağı

  • Hindistan cevizi yağı

  • Sarı kantaron yağı

  • Çörek otu yağı

  • Badem yağı

  • Jojoba yağı

  • Avakado yağı

  • Susam yağı

  • Kayısı çekirdeği yağı

  • Kakao Yağı

  • Shea yağı

Sabit Yağlar Nasıl Kullanılır?

Sabit yağ örnekleri oldukça fazla. Bununla birlikte en güzeli, her sabit yağın ayrı bir faydaya işaret ediyor olması. Sabit yağlar kullanım tercihlerine bağlı olarak çeşitli olumlu etkiler sunmaktadır. Özellikle son dönemlerde saç ve cilt bakımında kendisine yer bulan sabit yağlar, daha sağlıklı bir cilde ve saça sahip olmanın kestirme bir yolunu göstermektedir. Saç bakımında sabit yağlar nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız, özellikle çörek otu yağı, jojoba yağı veya shea yağını saç bakım ürünlerinizin içerisine doğrudan dahil ederek uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde cilt bakım rutinlerinizde veya masaj deneyimlerinizde de sabit yağlardan faydalanabilirsiniz.

Uçucu Yağ Nedir?

Uçucu yağ ne demek az çok biliyor olabilirsiniz. Hatta öyle ki evinizde veya iş yerinizde bu yağların sunduğu etkilerden yararlanıyor dahi olmanız mümkündür. Yine de bizler, uçucu yağ nedir konusunu bilmeyenler için ele alalım istedik. Uçucu yağlar, bitkilerin kabuk, yaprak, meyve, çiçek, tohum, sap, kök gibi bölümlerinden elde edilir. Çeşitli yöntemler kullanılarak üretilen uçucu yağlarda, yöntem bitkinin özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra uçucu yağ elde etme yöntemleri arasında en ideal olanı, buhar distilasyonu yöntemi ile damıtılmadır. Bu yöntem, uçucu yağların faydalarından en üst düzeyde yararlanmayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca bu yöntemle, esansiyel kokusu vermesi hedeflenen uçucu yağların, kendisine has kokusu korunmaktadır. Bu da uçucu yağlar ve aromaterapi deneyimlerini çok daha kaliteli ve verimli hale getirmektedir. 

Uçucu Yağlar Nelerdir?

Uçucu yağlara yaşam alanınızda yer vermek için öncelikle uçucu yağlar hangileridir bilmeniz gerekmektedir. Uçucu yağ kategorisi son derece zengindir. Yeryüzünün sunduğu pek çok çiçek ve bitkinin özleri, uçucu yağ için birer malzemedir. Bu sebeple uçucu yağlar neler sorusunun yanıtı son derece uzundur. Bu noktada bizler, en çok kullanılan uçucu yağları sizin için aşağıda bir derledik! 

  • Lavanta yağı

  • Nane yağı

  • Kekik yağı

  • Adaçayı yağı

  • Biberiye yağı

  • Çay ağacı yağı

  • Portakal yağı

  • Limon yağı

  • Gül yağı

  • Papatya yağı

Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Sabit yağlarda olduğu gibi uçucu yağ nasıl kullanılır konusunda da cevaplar çok çeşitlidir. Uçucu yağlar ağırlıklı olarak aromaterapi deneyimlerinde tercih edilmektedir. Aromatik ve esansiyel kokularıyla şifacı bir özellik gösteren bu yağlar, sakinlik ve dinginlik elde etmek için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra uçucu yağlar evde nasıl kullanılır sorusuna verilen cevaplardan biri de cilt ve saç bakım rutinleridir. Uçucu yağlar ihtiyaca yönelik olarak saçları beslemek, güçlendirmek ve parlaklık kazandırmak için tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra sabit yağlarla bir araya getirildiğinde etkili bir cilt bakım ürününe dönüşen bu yağlar, cilt sorunlarından kurtulmaya yardımcı olmaktadır. 

Sabit ve Uçucu Yağların Farkları Nelerdir?

Uçucu ve sabit yağ ne demek öğrendiğinize göre her iki yağ arasındaki temel farklara odaklanabiliriz. Sabit yağ uçucu yağ farkı deyince akla ilk gelen elde edilme yöntemleridir. Uçucu yağlar, taşıyıcı yağlardan farklı olarak damıtılarak üretilmektedir. Bunun yanı sıra uçucu yağ ve sabit yağ farklarını şu şekilde listelemek mümkündür:

  • Uçucu yağlar, güçlü kokulara sahiptir ve kendisine has aromaları içinde saklar. Sabit yağlar ise çoğunlukla kokusuz veya çok hafif aromatik bir kokuya sahiptir. 
  • Uçucu yağlar ısıya maruz kaldığı anda çok çabuk şekilde buharlaşır. Taşıyıcı yağlar ise ısı karşısında katı forma dönüşmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yapıları sayesinde cilt tarafından hızlıca emilmektedir. 
  • Sabit yağlar doğrudan cilde ve saça uygulanmaya elverişlidir. Ancak uçucu yağların doğrudan uygulaması tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine sabit bir yağla karıştırılarak cilde ve saça kullanılmalıdır.

Taşıyıcı ve sabit yağlarla daha iyi bir yaşama adım atmaya ne dersiniz? Hemen şimdi Orellus.com web sitemizden dilediğiniz doğal yağları sipariş verebilrsiniz. Sabit ve uçucu yağ markaları arasında öne çıkan Orellus Naturel, en saf ve kaliteli yağları deneyimlemeniz için ilk sırada yer alıyor. Hiç vakit kaybetmeden doğanın mucizesi olan bu içerikleri keşfedin! 

Etiketler: sabit yağlar, doğal yağlar, uçucu yağlar
Kasım 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR